Tutaj możesz zadać pytanie lekarzom specjalistom lub
przeczytać odpowiedzi ekspertów na poszczególne pytania.

Zapalenie żył
Zadaj nowe pytanie
odpowiedz
Płeć nie została wprowadzona, 30 let, Kraków
2014-06-13 09:04
Dzień dobry. Miesiąc po operacji nawrócił mi się żylak na udzie i widać nowe liczne małe żyły(ale jeszcze nie żylaki ). Zrobiono mi USG nogi i jest wszystko w porządku. Doradzono mi noszenie pończoch lub rajstop stopnia 2 przez ok.6 miesięcy . Mam pytanie ,czy w tym czasie stosowania wyrobów uciskowych żylak jest w stanie się wchłonąć ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
dr. Marcin Kucharzewski
2014-06-13 09:04
Witam. Na podstawie tak skąpych informacji trudno o jednoznaczna odpowiedź. Nie wiadomo jak rozległe były żylaki przed operacją, jakim sposobem wykonana była operacja. Jeśli w badaniu usg wszystko jest w porządku, to pozostałe po wykonanej operacji żylaki potrzebuje trochę czasu aby się ostatecznie zmniejszyć. Nie jest możliwe usuniecie wszystkich żylaków i czasami konieczna jest kolejna operacja po kilku miesiącach, aby usunąć pozostałe żylaki po poprzedniej operacji. Stosowanie wyrobów uciskowych powinno być pomocne.